tiistai 4. helmikuuta 2014

Satulahuovan tuunaus

Tarvikkeet:
  • satulahuopa (ylläripylläri...)
  • puuvilla- tai puuvillasekoitelankaa, suunnilleen nro 4 puikoille sopivaa
  • 3 sukkapuikkoa (tai 2 puikkoa + palmikkopuikko)
  • neula
  • aikaa ja hyvät hermot
Vaikeustaso: ei kovinkaan vaikea, mutta sitäkin työläämpi




Sainpa tuossa päivänä muutamana "loistavan" idean: kaverilla on iso kasa satulahuopia, minäpä tuunaan niistä yhden! Mullahan on jossain jotain mielenhäiriössä ostettua puuvillasekoitelankaa, siitä voisi tehdä palmikon huovan reunaan. Hiukan hommaahan siinä on, mutta mitä pienistä?

Virhe, ja iso sellainen. Ensinnäkin mun palmikontekotaidot oli pahasti ruosteessa (olen edellisen kerran neulonut palmikkoa...öö...seitsemännellä luokalla?), ja toisekseen sitä palmikkoa tarvitaan full-kokoiseen huopaan vähän enemmän kuin 2 metriä... Karkeasti vähän sinne päin ja mutkat suoriksi -menetelmällä mitaten sain tarvittavan nauhan mitaksi 340 cm + silmukat päälle. Hups. No, jo aloitettua hommaa ei kuulu jättää kesken - varsinkaan, kun on sen jo kaverille luvannut - joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Palmikko
Luo palmikkoa varten 9 silmukkaa ja neulo ensin kolme kerrosta sileää. Aloita seuraavalla oikealla kerroksella palmikon ensimmäinen osa:
1. Neulo kolme ensimmäistä silmukkaa.
2. Nosta kolme seuraavaa silmukkaa apupuikolle ja siirrä työn taakse.
3. Neulo kolme "viimeistä" silmukkaa.
4. Neulo apupuikolla olevat silmukat.

Neulo tämän jälkeen kolme kerrosta sileää neuletta, joiden jälkeen seuraa palmikon toinen osa:
1. Nosta kolme ensimmäistä silmukkaa apupuikolle ja siirrä työn etupuolelle.
2. Neulo kolme seuraavaa silmukkaa.
3. Neulo apupuikolla olevat silmukat sekä kolme viimeistä silmukkaa.

Tee jälleen kolme välikerrosta, joiden jälkeen on taas vuorossa palmikon ensimmäinen vaihe. Toista näitä kahta vaihetta niin kauan, että palmikkonauha on halutun pituinen; älä kuitenkaan päätä silmukoita vielä, koska ompelun edetessä voi käydä ilmi, että nauha onkin liian lyhyt tai pitkä. Asian korjaaminen on huomattavasti mukavampaa, jos puikot ovat edelleen työssä kiinni...

Siinä on jo ihan kiitettävä pätkä palmikkonauhaa - ja vielä puuttuu puolisen metriä. *huokaus*


Ompelu
Itse käytin ompeluun samaa lankaa, josta neuloin palmikonkin (tosin ompelun tein kahdella säikeellä), mutta vahva ompelulanka kelpaa vähintään yhtä hyvin. Ideana on ommella palmikko kummastakin reunastaan siten, että satulahuovan kanttinauha jää kokonaan piiloon. Kannattaa tehdä lyhyitä pistoja ja kiristää ne kunnolla, jotta lopputulos varmasti kestää käytössä pidempään kuin viisi minuuttia. 


Tarkista palmikkonauhan pituus, pidennä tai lyhennä sitä tarvittaessa, päätä silmukat ja pujottele lanka huolellisesti palmikon nurjalle puolelle. Yritä saada palmikon pää jäämään siististi - se vaatii hieman tappelua, mutta kyllä se siitä. ;)

On muuten jokseenkin ärsyttävää, kun tuollaisen 15 sentin pätkän takia täytyy vielä ottaa uusi lanka...


Loppujen lopuksi olen kuitenkin ihan tyytyväinen lopputulokseen, vaikka ajoittain tuntuikin siltä, ettei homma tule ikinä valmiiksi. Nyt täytyy vielä toivoa, että kaveri on mun kanssa samaa mieltä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti